Dzięki doświadczeniu i wiedzy naszych specjalistów stworzyliśmy dla Was kompleksowy poradnik
Nietolerancja histaminy to zaburzenie dosyć rzadko rozpoznawane, głównie ze względu na fakt, iż proces diagnostyczny jest bardzo skomplikowany i nie zawsze wiarygodny. Pacjenci spotykający się z tym rozpoznaniem są przerażeni liczbą zakazów i nakazów na diecie niskohistaminowej, tym bardziej że większość z powszechnie dostępnych źródeł poruszających ten temat jest ze sobą mocno niespójna. W systematycznej pracy okazuje się, że jednak nie jest tak źle i przy zachowaniu kilku zasad i wykluczeń można zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować dolegliwości wynikające z tego schorzenia. Te i inne informacje znajdziesz w naszym e-booku!
E-book
Kupując naszego e-booka zdobędziesz wiedzę dotyczącą prawidłowego komponowania posiłków niskohistaminowych, tak aby w trakcie i po ich spożyciu cieszyć się dobrym samopoczuciem. Mamy nadzieję, że przygotowane przez nas propozycje będą również świetnym urozmaiceniem i inspiracją podczas Twoich kuchennych przygód!
40 przepisów
Tworząc propozycje dań do e-booka dbaliśmy również o odpowiednią kompozycję posiłków tak aby spełniały one wszystkie najważniejsze zalecenia zdrowej i pełnowartościowej diety. Każdy wariant kaloryczny gwarantuje pokrycie potrzeb Twojego organizmu na wszystkie niezbędne składniki diety – w tym na te witaminy i minerały, które mają niebagatelny wpływ na obniżenie objawów histaminowych!
Przepisy na śniadania
- Wytrawne naleśniki z domowym pesto i mozzarellą
- Pasta z pestek dyni
- Placuszki migdałowe z jagodami
- Sałatka z indykiem, papryką i kiełkami
- Komosanka z marchewką i malinami
- Pasta pietruszkowa
- Naleśniki z borówkami i jogurtem kokosowym
- Pasta z pieczonej papryki i marchewki
- Owsianka z chia i granatem
- Sałatka z kaszy gryczanej
Przepisy na obiady
- Lekki gulasz z tofu, marchewką i cukinią
- Pulpety z warzywami podawane z ryżem i sałatką
- Grillowany mintaj z fasolką szparagową i komosą ryżową
- Warzywa po indyjsku z kaki i migdałami
- Dorsz zapiekany z warzywami
- Ryż z groszkiem zielonym
- Cielęcina z warzywami i kaszą jaglaną
- Makaron z sosem dyniowo-kokosowym
- Tajski sos z kurczakiem i ryżem
- Morszczuk grillowany z brukselką i kaszą
Przepisy na podwieczorki
- Sałatka z owoców i orzechów
- Koktajl z nutą oleju lnianego i rzeżuchy
- Wegetariańskie sajgonki
- Koktajl malinowy z masłem orzechowym
- Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i migdałami
- Serek wiejski z ogórkiem, papryką i szczypiorkiem podawany z pieczywem
- Zielony koktajl
- Kokosowa ryżanka z melonem i orzechami nerkowca
- Makaron warzywny
- Koktajl kokosowo-orzechowy z owocami
Przepisy na kolacje
- Krem z brokułów i marchewki
- Jajko na miękko z tostem i koktajlem brzoskwiniowym
- Bruschetta z papryką i bazylią
- Krem z kalarepy
- Tosty z pesto, tofu i rzodkiewkami
- Chłodnik kokosowy z orzechami
- Cukinia faszerowana ryżem, burakiem i roszponką
- Tofucznica z brokułem
- Makaron ryżowy z tofu i fasolką
- Papryka faszerowana kaszą jaglaną, groszkiem i kaki
Nasz e-book to nie tylko przepisy niskohistaminowe. Wewnątrz znajdziesz najnowsze informacje dotyczące kwestii związanych z dolegliwością nietolerancji histaminy.
Dowiesz się
Jak rozpoznać nietolerancję histaminy
Czym jest i jak oddziałuje na nasz organizm histamina
Co może być przyczyną wykształcenia zaburzeń histaminowych
O różnicach między żywnością histaminową a wyzwalaczami histaminy
O wadach i zaletach najczęściej stosowanych suplementów w nietolerancji histaminy
O roli probiotykoterapii w nietolerancji histaminy
Autorzy e-booka
Oskar Kaczmarek
specjalista w zakresie
terapii mikrobiologicznej
E-BOOK
Nietolerancja histaminy
Praktyczne wskazówki
+ Plan żywieniowy
Autorzy: Maciej Zięba, Oskar Kaczmarek
Liczba stron: 109
Format: PDF
Promocja!
Ostatnie chwile promocji!
159 zł
159 zł
159 zł
Wybierz wersję:
Najczęściej zadawane pytania
Kaloryka diety w przypadku nietolerancji histaminy jest istotna! Chętnie Ci pomożemy dobrać odpowiednią kaloryczność. Jeśli nie wiesz który wariant byłby dla Ciebie najlepszy to napisz do nas wiadomość e-mail na adres sekretariat@instytut-mz.pl - wiadomość zatytułuj “E-book - Kalorie”. W treści maila podaj dane osoby dla której przeznaczony będzie jadłospis takie jak:
- płeć,
- wiek,
- masę ciała,
- wzrost,
- intensywność aktywności fizycznej (niska, umiarkowana, wysoka)
Ebook zawiera 33 potrawy wegetariańskie, w tym 23 wegańskie.
W jadłospisie obecne jest jedno śniadanie i trzy obiady mięsne, oraz trzy obiady rybne.
Informacje znajdujące się w powyższym ebooku są wynikiem dokładnego reaserchu wśród prac naukowych z całego świata. Na pełną bibliografię powyższego e-booka składa się niemal 50 pozycji naukowych.
Część z nich oczywiście tak - przy każdym przepisie jest dokładne oznaczenie czy nadaje się on do zastosowania także u osób z innymi zaburzeniami jelitowymi.
Tak, co więcej przygotowaliśmy również informacje dotyczącą zawartości histydyny (prekursora histaminy) w produktach, co pozwoli osobom bardziej wrażliwym zacząć od dań o jej najniższej zawartości.
NAGRANIE WEBINARU:
Nietolerancja histaminy w praktyce
- Dostęp do nagrania przez 60 dni
- Certyfikat
Kup razem i oszczędź 60 zł!
89 zł