Patrycja Pawicka
Dietetyk kliniczny
Podstawą w pracy dietetyka jest dla niej dokładne zrozumienie potrzeb pacjenta. Każdy pacjent jest dla niej nowym wyzwaniem do którego należy dobrać indywidualne postępowanie. Podjęte działania planuje razem z pacjentem, tak by ich wprowadzanie w życie było komfortowym i naturalnym procesem.
W IMZ zajmuje się przede wszystkim pacjentami zmagającymi się z szeroko pojętymi zaburzeniami mikrobioty jelitowej, w szczególności tymi mającymi wpływ na zaburzenia gospodarki węglowodanowo-insulinowej. Pomaga także pacjentom zmagającym się z chorobami metabolicznymi oraz cierpiącym na nieswoiste choroby zapalne jelit.
W pracy kieruje się zasadą całościowego podejścia do problemu. Twierdzi że jedynie wielopłaszczyznowa analiza i znalezienie przyczyny występujących dysfunkcji pozwala na osiągnięcie satysfakcjonujących i długotrwałych efektów oraz powrót do pełni zdrowia.
Poza pracą zawodową bardzo ważny jest dla niej także samorozwój, dlatego nieustannie poszerza wiedzę i zdobywa nowe umiejętności poprzez udział w szkoleniach i konferencjach naukowych z zakresu dietetyki klinicznej i terapii mikrobiomu człowieka.